Author Archives: hamerslag

Bojoura in nieuw Nederpop boek

De 30 meest vernieuwende of invloedrijke Nederlandse zangeressen uit zo’n 65 jaar Nederpop worden door auteur Tim Treffers geportretteerd in een rond februari te verschijnen boek dat wordt uitgegeven door uitgeverij Noordboek.

Tim is een 35-jarige muzikant en journalist, en maakte bijvoorbeeld voor Avrotros en radio 2 de podkast ‘De Nederpopcast’ samen met Carolien Borgers.

“Het gaat een soort eregalerij worden van de vrouw in de Nederlandse muziekscene. Daarbij ga ik niet alleen in op de creatieve hoogtepunten, maar ook bijvoorbeeld het (over)leven in een mannenwereld, me too en commerciële concessies. Door tientallen zangeressen te spreken van verschillende generaties gaat zich een beeld ontvouwen van de weg die de vrouw op het Nederlandse podium de afgelopen decennia heeft moeten afleggen.”, volgens Tim Treffers.

Een paar voorbeelden: Ellen ten Damme, Trijntje Oosterhuis, Anita Meyer, Astrid Nijgh, Angela Groothuizen, Bonnie St. Claire, Lenny Kuhr, Desray, Roxeanne Hazes en Lois Lane tot aan de allernieuwste lichting zangeressen. En natuurlijk Bojoura.

Het boek is een langgekoesterde droom van Tim, die begin volgend jaar uitkomt.

Till Behne (AD) interviewt Bojoura

In het AD van 27/5 een interview van Till Behne over de plaatsen waar Bojoura heeft gewoond.

In een nieuwe reeks artikelen vertellen Nederlanders over hun leven aan de hand van de plekken waar ze gewoond hebben. Thema is: “Waar je woont, zegt een hoop over wie je bent. In deze rubriek vertellen mensen hun levensverhaal aan de hand van de plekken waar ze hebben gewoond.

Bojoura op Radio5 (17/4/2021)

Zaterdag 17 april wordt Bojoura geïnterviewd in het programma ‘FMop5’ dat gepresenteerd wordt door Felix Meurders. Het programma staat in het teken van de jaren ‘60 en wordt uitgezonden op Radio5 tussen 10.00-12.00 uur. Bojoura werd in 1966 ontdekt door George Kooymans.

Nieuwe foto’s in Plugging

Om zichzelf te promoten trad Bojoura regelmatig op in televisieprogramma’s.  Onder het kopje promotiefoto’s, zijn foto’s toegevoegd van ‘Fan Fan’ uit 1969 en Close-Up uit 1972.

2-CD met A’s & B’s nu verkrijgbaar

Het heeft even geduurd, maar eindelijk is de dubbel-cd ‘The Golden Years ..” van Bojoura gereleaset. De uitgave wordt vergezeld door een mooi boekje met tekst van Robert Haagsma en foto’s van o.a. Herman Kooymans (R.I.P.), de “hoffotograaf” van Bojoura in de jaren ’60.

Universal heeft veel moeite gedaan om de opnames te remasteren. Hiervoor is gebruik gemaakt van gedigitaliseerde analoge tapes en in een enkel geval het vinyl dat goed bewaard in de archieven was opgeslagen. Bojoura is zelf erg tevreden over het eindresultaat en is vooral trots op de latere opnames waarvan zij zelf bijdroeg als componiste. Eén van haar favoriete nummers blijft echter ‘Looking for that land pt.2’ uit de Polydor-tijd, dat zij samen met George Kooymans schreef als B-kant voor ‘Frank Mills’. Vanaf vandaag kun je de CD’s ook beluisteren via Spotify*. Meer nieuws over Bojoura lees je op de site van uDiscovermusic.nl

*De tracks van Sony (CBS) staan helaas (nog) niet op Spotify vanwege ontbreken van de digitale rechten

 

The Golden Years of Dutch Pop Music

Vanaf week 2 kan de dubbel-cd ‘Bojoura – The Golden Years of Dutch Pop Music’ vooruit besteld worden bij de meeste cd-winkels en webwinkels. In totaal zijn er 48 tracks op de cd’s te vinden, waaronder een groot aantal tracks dat nooit eerder (officieel) op cd is uitgebracht.

Vanzelfsprekend zijn de A- en B-kanten van de eerste 5 door Polydor (Universal) uitgebrachte singles ook op de compilatie te vinden. Uniek zijn de A- en B-kanten van de 10 door CBS uitgebrachte singles, waaronder de hit ‘The Letter’ en de 2 laatste singles ‘Another Suitcase In Another Hall’ (Basart Int.) en ‘Hard Times’ (EMI). Om de compilatie compleet te maken zijn een aantal tracks toegevoegd van de 2 door CBS uitgebrachte albums van Bojoura. Robert Haagsma (Popjournalist) schreef een interessante biografie over Bojoura, die in het begeleidende boekje komt.

Onbekende foto ontdekt

Bojoura-poesZo nu en dan duikt er een onbekende foto op van Bojoura op internet. Ook dit keer vonden we een fraai exemplaar met poes Lot , gemaakt in Bojoura’s eerste huis aan de Kanaalweg in Scheveningen rond 1977.